Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warszawski Bar Mleczny. Daniel z "Kuchennych rewolucji" poszedł za ciosem. 22-latek otworzył lokal po sąsiedzku

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokal
Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokal Krzysztof Jedynak
Warszawski Bar Mleczny to miejsce, które od dłuższego czasu odwiedza wielu miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wszystko za sprawą typowo stołówkowego i dobrej jakości jedzenia, w przystępnej cenie. Dania, o których mowa, mogłyby smakować inaczej, gdyby nie wiosenna wizyta Magdy Gessler. Co ciekawe, słynna restauratorka nie przeprowadziła "Kuchennych rewolucji" bezpośrednio w lokalu, a w istniejącym obok "Barze Koperkowym". Jego właściciel, 22-letni Daniel z Ukrainy, postanowił wykorzystać rady ekspertki kulinarnej i otworzył po sąsiedzku kolejny punkt z jedzeniem. Jak okazało się kilka miesięcy później - jedyne takie miejsce w okolicy. W sierpniu 2023 roku zamknięto bowiem popularny Mokotowski Bar Mleczny, a lokal przy ulicy Puławskiej 84 przyciągnął nie tylko tamtejszych stałych klientów, ale również pracowników.

Warszawski Bar Mleczny to niewielki lokal znajdujący się na Mokotowie, przy ulicy Puławskiej 84. W tamtejszym menu królują dania typowe dla kuchni polskiej. Goście zjedzą tu m.in. tradycyjny kotlet schabowy, pulpety, filet z kurczaka czy też naleśniki. Wspomniane potrawy serwowane są z przeróżnymi dodatkami i rozmaitymi surówkami. Coś dla siebie znajdą tu także miłośnicy zup, potraw wegetariańskich i słodkości.

Chociaż miejsce to funkcjonuje na gastronomicznej mapie stolicy zaledwie kilkanaście miesięcy, to zdążyło zgromadzić już sporą rzeszę stałych klientów. Na popularność baru złożyło się kilka czynników. Wśród nich z pewnością należy wymienić przystępne ceny, jak i jakość przygotowywanych dań. Te, mogłoby jednak smakować zupełnie inaczej, gdyby nie wiosenna wizyta złożona przez Magdę Gessler.

Co ciekawe, słynna restauratorka nie przeprowadziła "Kuchennych rewolucji" bezpośrednio w lokalu, a w sąsiednim "Barze Koperkowym". Zmiany, które przeprowadziła po sąsiedzku wystarczyły, by Warszawski Bar Mleczny przyciągnął do swoich wnętrz fanów rodzimej, prostej kuchni.

Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokal

Warszawski Bar Mleczny. Daniel z "Kuchennych rewolucji" posz...

Daniel z Baru Koperkowego poszedł za ciosem. 22-latek otworzył lokal po sąsiedzku

Historia Warszawskiego Baru Mlecznego sięga jesieni 2022 roku. Lokal został założony około rok temu, przez 21-letniego wówczas Daniela. Obywatel Ukrainy przyjechał do stolicy naszego kraju po wybuchu wojny. Ponieważ zawsze interesował się gotowaniem, w jego głowie urodził się pomysł założenia własnego punktu gastronomicznego.

Pierwotnie planował sprzedawać kebaby, jednak jego wizja szybko uległa zmianie. Daniel postawił na bar mleczny, chcąc serwować mieszkańcom stolicy dania tradycyjne, smaczne i tanie. Początkowo wszystko szło zgodnie z planem, z czasem jednak lokal zaczął świecić pustkami. Wtedy młody właściciel zdecydował się na zmiany, a o pomoc w odmianie miejsca poprosił jedną z najsłynniejszych polskich restauratorek Magdę Gessler.

Rok temu założyłem bar mleczny. Ludzie chwalili jedzenie, ceny, lokalizację, ale pomimo tego po jakimś czasie zauważyłem, że to jest nieopłacalny interes. Wtedy postanowiłem zaprosić panią Magdę. Moje zgłoszenie spotkało się z pozytywnym odzewem. Restauratorka przyjechała do mnie i pierwsze co powiedziała to to, że mamy za mało stolików. Stwierdziła, że lokal potrzebuje rewolucji i oznajmiła nam, że możemy zrobić tutaj coś więcej niż tylko bar mleczny - opowiada w rozmowie z naszym portalem Daniel.

Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokalKrzysztof Jedynak

Przemiana baru mlecznego w restaurację miała miejsce w kwietniu tego roku. To właśnie wtedy odbywały się zdjęcia do odcinka "Kuchennych Rewolucji", który w sieci oraz telewizji został wyemitowany we wrześniu. Właściciel "Baru Koperkowego" opowiedział nam, że już same wiosenne zmiany spowodowały, że lokal zaczęło odwiedzać coraz więcej gości.

Prawdziwie potężny ruch zrobił się jednak kilka tygodni temu, kiedy to widzowie mieli okazję obejrzeć odcinek, poznając kulisy rewolucji oraz historię właściciela restauracji. O tym, jak odmieniły się losy tego niewątpliwie niezwykłego miejsca, możecie przeczytać w poniższym artykule.

Spektakularne skutki wizyty Magdy Gessler nie sprawiły, że 22-letni Daniel spoczął na kulinarnych laurach. Właściciel odmienionej restauracji cały czas miał z tyłu głowy marzenia o serwowaniu swoich gościom typowych polskich dań w niskich cenach. Po konsultacji z popularną restauratorką, postanowił wynająć sąsiedni lokal i po raz kolejny podjąć próbę prowadzenia baru mlecznego.

Wynająłem lokal po lewej stronie Baru Koperkowego. Zrobiłem dziurkę z kuchni, postawiłem wydawkę i teraz mamy tam bar mleczny. Serwujemy w nim polskie potrawy, jak kotlet mielony czy schabowy - mówi nam Daniel

Warszawski Bar Mleczny został otwarty niedługo po przemianie sąsiedniej restauracji. Jak zdradził właściciel lokalu, cieszy się on równie dużym zainteresowaniem ze strony gości.

Jedyny bar mleczny w okolicy

Tradycyjny smak, konkurencyjne ceny, rewolucja w sąsiednim lokalu to nie wszystkie powody, dla których Warszawski Bar Mleczny nie może narzekać na brak gości. Od dwóch miesięcy jest to bowiem jedyne miejsce w okolicy, serwujące typowo stołówkowe dania.

Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokalKrzysztof Jedynak

Przypomnijmy, że przez wiele lat, ogromną popularnością wśród miłośników tanich, polskich dań, cieszył się Mokotowski Bar Mleczny, zlokalizowany przy ulicy Puławskiej 63. 18 sierpnia 2023 roku, właściciele lokalu poinformowali za pośrednictwem mediów społecznościowych, o zamknięciu punktu na Mokotowie.

Nadszedł czas, kiedy musieliśmy zamknąć nasz Bar. Skończyła nam się umowa, a właściciel lokalu oraz mieszkańcy nie pozwolili nam na przedłużenie najmu. Pomimo naszej walki, niestety przegraliśmy i nie będziemy już dla Państwa gotować... Było nam niezmiernie miło rozmawiać z Państwem, przygotowywać dla Państwa śniadania, obiady i desery. Z wieloma osobami się zaprzyjaźniliśmy, mieliśmy dużo stałych Klientów, którzy doceniali naszą pracę i chwalili nas i nasze potrawy. Będziemy bardzo dobrze wspominać ten czas, dlatego z całego serca dziękujemy Państwu za to - mogliśmy przeczytać w pożegnalnym wpisie na Facebooku.

Właściciel Warszawskiego Baru Mlecznego zdradził nam, że goście, którzy na co dzień stołowali się przy ul. Puławskiej 63, chętnie odwiedzają teraz jego lokal. Daniel dodaje, że zatrudnił także część tamtejszego personelu.

Jesteśmy teraz jedynym barem mlecznym w okolicy. Słyszałem wiele o tamtym lokalu, ludzie uwielbiali przychodzić tam na naleśniki. Dziennie sprzedawali ich tysiące. W naszej ofercie też mogą znaleźć naleśniki. Zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Dużo stałych klientów Mokotowskiego Baru Mlecznego stołuje się u nas. Zatrudniliśmy też cześć osób, które tam pracowały - mówi Daniel.

Łącznie, w barze i restauracji należących do Daniela, zatrudnionych jest 14 osób. Szefem kuchni oraz administratorami obiektów są Polacy, pozostała cześć personelu to obywatele Ukrainy.

W menu Warszawskiego Baru Mlecznego znajdziemy między innymi potrawy takie jak:

  • Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem - 7 złotych
  • Krem z pieczonych warzyw - 8 złotych
  • Kotlet schabowy - 25 złotych
  • Kotlet mielony - 22 złote
  • Gulasz węgierski - 22 złote
  • Filet z kurczaka z pomidorami i serem - 22 złote
  • Pulpety wieprzowe - 22 złote
  • Naleśniki z serem (3 sztuki) - 20 złotych
  • Naleśniki z nutellą (3 sztuki) - 20 złotych
  • Naleśniki ze szpinakiem (3 sztuki) - 20 złotych
Nie tylko Bar Koperkowy. Daniel z "Kuchennych Rewolucji" prowadzi też inny lokalKrzysztof Jedynak

Do dań głównych serwowane są dodatki. Wśród nich znajdują się m.in.

  • Kasza
  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Surówka z białej kapusty
  • Marchewka z jabłkiem
  • Surówka z kapusty pekińskiej
  • Sałatka z ogórkami i pomidorami

W lokalu, go godziny 12:00 podawane są także śniadania. Goście zjedzą tu m.in.: jajka sadzone czy jajecznicę z boczkiem w cenie 12 złotych.

Warszawski Bar Mleczny oferuje także zestawy dnia, składające się z zupy i dania głównego. Cena to 25 złotych.

Lokal jest czynny od poniedziałku do niedzieli, w godzinach 10:00 - 18:00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto