3 z 23
Poprzednie
Następne
Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko
Sałatka z fiołków wonnych
Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc trzeba ich zebrać przynajmniej ze dwie-trzy garści. Najlepiej je zbierać bez łodyżek. Liście i kwiaty dokładnie myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich kroić.
Do fiołków dodajemy:
- pokrojoną w drobną kostkę obraną gruszkę
- ser wędzony – również drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach
- słonecznik – prażony na patelni.
Do sosu winegret do tej sałatki w Latosowie dodają syrop z kwiatów czarnego bzu. Nadaje on dodatkowy kwiatowy aromat. Poza tym sos składa się z oliwy z oliwek, octu winnego, cukru, soli i pieprzu.