Tradycyjny Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem zwyczajowym (w 2024 roku przypada 8 lutego). To w tym dniu prawie wszyscy pochłaniają duże liczby pączków z nadzieniem różanym (i nie tylko). Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Niektóre pączki gospodynie nadziewały orzechami lub migdałami, a trafienie na taki wypiek wróżyło szczęście i dostatek. Tradycyjny pączek powinien być usmażony na smalcu, oblany lukrem i wypełniony konfiturą z róży.
Przepis na pączki
Marzena Dziedzic, Grażyna Rolewska, Aneta Zaborowska, Halina Balcerak z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodzanowie, przygotowały pączki wg następującego przepisu:
Produkty:
1 kg mąki pszennej(6 szklanek),600 ml mleka, 50 gram drożdży, 10 żółtek z jaj, 8 łyżek cukru, 1 kostka masła(82%), szczypta soli, 2 cukry waniliowe, marmolada (1 opakowanie), cukier puder do posypania, spirytus.
Wykonanie:
1.Zrobić zaczyn z drożdży, mąki ( 3 łyżki cukru i 1 szklanka ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia
2. żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy, do żółtek dodać ciepłe mleko, resztę mąki, zarabiać łyżką, dodać masło roztopione ciepłe i spirytus. Lekko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Następnie robić kulki, nadziewać marmoladą, zrobić kulki i pozostawić do wyrośnięcia. Wlać w garnek 2,5 litra oleju rzepakowego, rozgrzać olej i smażyć pączki. Po wystygnięciu upudrować.
Pozostaje tylko je skonsumować. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?